söndag 23 augusti 2015

Tillsatser - åk 9


Buljong från vänster: Knorr, Renee Voltaire och Kung Markatta (alla är grönskaks). 

Vi började med att titta på de olika innehållsförteckningarna och gick igenom vad allt var samt priset
för de olika. Kommentarer som kom upp var att Knorr hade väldigt många olika ingredienser, många som eleverna inte kände till. De hade flera sorters glutamat OCH jäsextrakt. Tillsatt färgämnen i Knorr, både vegetabiliskt fett och härdat vegetabiliskt fett. Stor skillnad mellan buljongerna hur stor del grönsaker de innehöll.

Eleverna tyckte dock att även de som hade högst andel var lågt för att vara just en grönsaksbuljong. Mycket diskussion om att Renee o Kung markatta använder palmfett i sina produkter samtidigt som någon elev framhöll att det kan ju även Knorr göra bara att de inte skrivet ut det (man behöver inte skriva ut palmfett utan man får skriva bara vegetabiliskt fett). Renee o Kung markatta hävdar dock att det kommer från ekologiska odlingar som kontrolleras. 

När det gäller priset så skiljer det ju endel, Renee Voltaire säljs i pulverform i större förpackning. 

KNORR: Salt, Vegetabiliskt fett, Smakförstärkare (Mononatriumglutamat, Dinatriumguanulat, Dinatriuminosinat), Grönsaker 3,9% (Morötter, Lök, Tomater, Röd Paprika, Purjolök), Jästextrakt, Persilja, Kryddor, Härdat Vegetabiliskt Fett, Grönsaksextrakt (Med Bl.A. Selleri), Arom (Med Bl.A. Senap), Färgämne (E150C), Vitlök. 
Pris för 5 dl färdig buljong 1.66kr

RENEE VOLTAIRE:  Havssalt, maltodextrin*, grönsaksblandning* (lök*, purjolök*, morot*, palsternacka*), 3,5% citrongräs*, libbsticka*, persilja*, Curry* (koriander*, gurkmeja*, spiskummin*, paprika*, senap*, fänkål*, bockhornsklöver*, peppar*, kanel*, ingefära*, kryddnejlika 4.15kr

KUNG MARKATTA:  Havssalt, palmfett ,majsstärkelse, jästextrakt, morot (2,1 %), purjolök 
(1,7 %), lök (1,2 %), vitlök (0,5 %), persilja, muskotblomma, gurkmeja, selleriblad
Pris för 5 dl färdig buljong 2.32kr

Såhär tyckte eleverna om de olika sopporna:
Soppa 1 (Knorr) Såg ut som buljong "ska" se ut, väldigt salt i smaken, doftade buljong. Inte så god.
Soppa 2 (Renee) Gul/grön färg, svag smak, lite "oljig" eftersmak. Konstgjord doft. Inte så god då man upplevde oljighet efter.
Soppa 3 (Kung markatta) Inte lika fin färg som de andra, grumligare, typisk buljongsmak och doft. Denna buljong tyckte de flesta var godast.

Sammanfattning: När eleverna fick veta vilken som var vilken valde de flesta fortfarande Kung markattas pga smaken och doften. Priset tyckte de var högt i jämförelse med de andra sorterna. Hyfsat mycket grönsaker i förhållande till de andra och inget glutamat, dock jäsextrakt och palmolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar