Bedömning ÅK 8

På Guldkrokskolan i Hjo läser man hem- och konsumentkunskap en gång under hela läsåret när man går i åk 8.
Varje lektion är på 110 minuter.
HKK läser man i halvklass om ca 12-14 elever.

Här kan du läsa kursplanen för HKK i sin helhet från Skolverket.

Allt hänger ihop!
Vi arbetar med enkla måltider
Lokal pedagogisk planering i hem- och konsumentkunskap för åk 8 höstterminen
I arbetsområdet ska du utveckla din förmåga att
Mat måltider och hälsa
• Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.
• Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.
• Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt. Vilka redskap kan du använda? Hur kokar du energismart? Hur diskar du miljösmart?
• Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
• Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.
• Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande.

Konsumtion och ekonomi
• Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
• Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet. Hur kan byggstenarna hjälpa dig? Vilka slutsatser kan du dra av din jämförelse?

Miljö och livsstil
• Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
• Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.
• Rengöring samt olika rutiner och metoder för detta.
• Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv.
• Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.

Långsiktiga mål enligt kursplanen i HK
Ø planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,
Ø hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och
Ø värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Så här kommer vi att arbeta under hösten, ca 15 tillfällen
Du kommer att
• hålla rent och snyggt i köket och vid matbordet
• få lära dig hur man ska äta för att må bra utifrån vilket näringsbehov man har
• få möjlighet att lära dig att laga/baka olika måltider. Du ska få bedöma måltiderna med tanke på hälsa, ekonomi och miljö (HEM)
• tillsammans med kamrater testa, jämföra och smaka olika livsmedel och måltider
• lära dig om olika livsmedel, hur de tillagas och varför det är värdefullt att äta just dessa
• se variationer både när det gäller smak, vanor, pris och produkter
• dokumentera genom att skriva och fotografera 

På Youtube finns flera filmer som tar upp hur vi bedömer HKK, här kommer länkar till två bra filmer. 
Betyg så funkar det!
Bedömning i HKK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar