Varje lektion är på 110 minuter.
HKK läser man i halvklass om ca 12-14 elever.
Här kan du läsa kursplanen för HKK i sin helhet från Skolverket.
Allt hänger ihop!
Vi arbetar med enkla måltider
Lokal pedagogisk planering i hem- och konsumentkunskap
för åk 8 höstterminen
Mat
måltider och hälsa
• Bakning och matlagning och olika
metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.
• Planering och organisering av arbetet
vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.
• Redskap och teknisk utrustning som kan
användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt
och säkert sätt. Vilka redskap kan du använda? Hur kokar du energismart? Hur
diskar du miljösmart?
• Hygien och rengöring vid hantering,
tillagning och förvaring av livsmedel.
• Individuella behov av energi och
näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter
olika behov.
• Hur man kan arrangera måltider och
måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande.
Konsumtion
och ekonomi
• Ställningstaganden vid val av varor
och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån
perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
• Jämförelser av produkter utifrån några
olika aspekter, till exempel pris och kvalitet. Hur kan byggstenarna hjälpa
dig? Vilka slutsatser kan du dra av din jämförelse?
Miljö
och livsstil
• Hur livsmedel och andra varor
produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
• Hur man kan hushålla med och ta vara
på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.
• Rengöring samt olika rutiner och metoder
för detta.
• Arbetsfördelning i hemmet ur ett
jämställdhetsperspektiv.
• Aktuella samhällsfrågor som rör
privatekonomi, mat och hälsa.
Långsiktiga mål enligt
kursplanen i HK
Ø planera
och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,
Ø hantera
och lösa praktiska situationer i hemmet, och
Ø värdera
val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar
utveckling.
Så här kommer vi att arbeta
under hösten, ca 15 tillfällen
Du kommer att
• hålla rent och snyggt i köket
och vid matbordet
• få lära dig hur man ska äta
för att må bra utifrån vilket näringsbehov man har
• få möjlighet att lära dig att
laga/baka olika måltider. Du ska få bedöma måltiderna med tanke på hälsa,
ekonomi och miljö (HEM)
• tillsammans med kamrater
testa, jämföra och smaka olika livsmedel och måltider
• lära dig om olika livsmedel,
hur de tillagas och varför det är värdefullt att äta just dessa
• se variationer både när det
gäller smak, vanor, pris och produkter
• dokumentera genom att skriva
och fotografera På Youtube finns flera filmer som tar upp hur vi bedömer HKK, här kommer länkar till två bra filmer.
Betyg så funkar det!
Bedömning i HKK
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar