Under passen i liten grupp arbetar vi varannan gång teoretiskt med något litet praktiskt, tex smaktest, beskriva smaker, blindtest, vad tror vi att vi äter, redskapsmemory mm. Varannan pass så arbetar vi i köken med mer matlagningsinriktat arbete.
KUNSKAPSKRAVEN
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6
Eleven kan medverka i att tillaga enkla måltider
och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.
I arbetet medverkar eleven i att använda redskap
och livsmedel på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
Dessutom kan eleven bidra till resonemang om
sambanden mellan mat och hälsa och betydelsen av varierade och balanserade
måltider.
Eleven kan medverka i att utföra vardagliga
uppgifter i hemmet och anger egna förslag till lösningar på enkla praktiska
problem.
Eleven kan också bidra till resonemang om
konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet.
Eleven kan använda enstaka ämnesspecifika ord,
begrepp och symboler i resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet och i
utvärdering av arbetsprocesser.
Kunskapskrav för betyget D i slutet av årskurs 6
Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och
till övervägande del för C är uppfyllda.
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6
Eleven kan på ett delvis fungerande sätt tillaga
enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.
I arbetet använder eleven redskap och livsmedel på ett säkert
och delvis ändamålsenligt sätt.
Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om
sambanden mellan mat och hälsa och betydelsen av varierade och balanserade
måltider.
Eleven kan utföra vardagliga uppgifter i hemmet genom att
pröva och välja handlingsalternativ som leder fram till delvis
fungerande lösningar på enkla praktiska problem.
Eleven kan också föra enkla resonemang om
konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet.
Eleven kan använda några ämnesspecifika ord,
begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i
resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet och i utvärdering av
arbetsprocesser.
Kunskapskrav för betyget B i slutet av årskurs 6
Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och
till övervägande del för A är uppfyllda.
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
Eleven kan på ett väl fungerande sätt tillaga
enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.
I arbetet använder eleven redskap och livsmedel på ett
säkert och ändamålsenligt sätt.
Dessutom kan eleven föra välutvecklade resonemang
om sambanden mellan mat och hälsa och betydelsen av varierade och balanserande
måltider.
Eleven kan utföra vardagliga uppgifter i hemmet genom att
pröva och välja handlingsalternativ som leder fram till väl
fungerande lösningar på enkla praktiska problem.
Eleven kan också föra välutvecklade resonemang om
konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet.
Eleven kan använda några ämnesspecifika ord,
begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om
konsumentfrågor och arbetet i hemmet och i utvärdering av arbetsprocesser.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Eleven kan medverka i att planera och tillaga
måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.
I arbetet medverkar eleven i att använda redskap,
teknisk utrustning, livsmedel och metoder på ett säkert och ändamålsenligt
sätt.
Dessutom kan eleven bidra till resonemang om
sambanden mellan mat och hälsa och ge något exempel på hur varierade och
balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till olika behov.
Eleven kan medverka i att utföra vardagliga
uppgifter i hemmet och anger egna förslag till lösningar på praktiska problem.
Eleven kan också bidra till resonemang om hur
olika konsumtionsval och handlingar i hemmet kan påverka hälsa, miljö och
ekonomi och ge något exempel.
Eleven kan använda några ämnesspecifika ord,
begrepp och symboler i resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet, i
egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.
Kunskapskrav för betyget D i slutet av årskurs 9
Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och
till övervägande del för C är uppfyllda.
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 9
Eleven kan på ett delvis fungerande sätt planera
och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.
I arbetet använder eleven redskap, teknisk utrustning,
livsmedel och metoder på ett säkert och delvis ändamålsenligt sätt.
Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om
sambanden mellan mat och hälsa och ge några exempel på hur varierade och
balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till olika behov.
Eleven kan utföra vardagliga uppgifter i hemmet och lösa
praktiska problem på ett delvis fungerande sätt.
Eleven kan också föra enkla resonemang om hur
olika konsumtionsval och handlingar i hemmet kan påverka hälsa, miljö och
ekonomi och ge några exempel.
Eleven kan använda många ämnesspecifika ord,
begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i
resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet, i egna frågor och i enkla
omdömen om olika arbetsprocesser.
Kunskapskrav för betyget B i slutet av årskurs 9
Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och
till övervägande del för A är uppfyllda.
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Eleven kan på ett väl fungerande sätt planera och
tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.
I arbetet använder eleven redskap, teknisk utrustning, livsmedel
och metoder på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
Dessutom kan eleven föra välutvecklade resonemang
om sambanden mellan mat och hälsa och ge några exempel på hur varierade
och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till olika behov.
Eleven kan utföra vardagliga uppgifter i hemmet och lösa
praktiska problem på ett väl fungerande sätt.
Eleven kan också föra välutvecklade resonemang om
hur olika konsumtionsval och handlingar i hemmet kan påverka hälsa, miljö och
ekonomi och ge några exempel.
Eleven kan använda många ämnesspecifika ord,
begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om
konsumentfrågor och arbetet i hemmet, i egna frågor och i välutvecklade
omdömen om olika arbetsprocesser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar