Detta är en grovplanering vilket gör att det kan komma
att ske förändringar under terminens gång.
SÄR 1-6
1.
Eleven
kan medverka i att
tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med
måltiden.
2.
I
arbetet medverkar eleven i
att använda redskap och livsmedel på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
3.
Dessutom
kan eleven bidra till
resonemang om sambanden mellan mat och hälsa och betydelsen av varierade och
balanserade måltider.
4.
Eleven
kan medverka i att
utföra vardagliga uppgifter i hemmet och anger egna förslag till lösningar på
enkla praktiska problem.
5.
Eleven
kan också bidra till
resonemang om konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet.
6.
Eleven
kan använda enstaka ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i
resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet och i utvärdering av
arbetsprocesser.
SÄR 7-9
7.
Eleven
kan medverka i att
planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med
måltiden.
8.
I
arbetet medverkar eleven i
att använda redskap, teknisk utrustning, livsmedel och metoder på ett säkert
och ändamålsenligt sätt.
9.
Dessutom
kan eleven bidra till
resonemang om sambanden mellan mat och hälsa och ge något exempel
på hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till
olika behov.
10.
Eleven
kan medverka i att
utföra vardagliga uppgifter i hemmet och anger egna förslag till lösningar på
praktiska problem.
11.
Eleven
kan också bidra till
resonemang om hur olika konsumtionsval och handlingar i hemmet kan påverka
hälsa, miljö och ekonomi och ge något exempel.
12.
Eleven
kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om
konsumentfrågor och arbetet i hemmet, i egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.
LEKTION
|
KUNSKAPSKRAV
|
LEKTIONSINNEHÅLL
|
PRAKTIK/TEORI
|
UPPGIFT
|
1
|
-
|
Introduktion, genomgång av ämnet och kunskapskraven. Arbetssätt,
hygien.
|
Råkost med dipsås
|
Läxa att diska
|
2
|
1,2,3,4
7,8,9,10
|
Hur ska man äta?
Repetition att diska
Smarta val – Frukost 3-7
|
Hallonsmoothies
FILM ”Äta bör man” 11 min
|
Var med och gör en frukost hemma.
|
3
|
1,2,3,4,5
7,8,9,10,11
|
Smarta val – Frukost
Tillaga en frukost
Välj och motivera en flingsorter utifrån pris, miljö och hälsa
|
Yoghurt och müsli.
Smörgås och juice.
|
Vara med och laga frukost hemma.
|
4
|
2,6
8,12
|
Redskap och säsong i Smarta val s 27
|
Film om säsong
Redskapsmemory mm
Smaktest: Äpplen
|
|
5
|
1,2
7,8
|
Säsong- frukt och bär
FILM Klipp från filmen ”Här är din mat – om bröd)
|
Äpplekräm (bra mellanmål)
|
|
6
|
3,4,5,6
9,10,11,12
|
Säsong – spannmål
Titta på olika sädesslag och fylla
Smarta val
Ord och Begrepp s 11
|
Titta på olika mjölsorter. Vad kostar det att baka eget bröd mot att
köpa?
|
|
7
|
1,2,3,4,5
7,8,9,10,11
|
Genomgång av jäsning och recept
|
Baka bröd, äta ett och spara ett
|
|
9
|
3,5,6
9,11,12
|
Tallriksmodellen
Varför behöver vi äta? Rita av eleverna och fyll på med näringsämnen.
|
FILM
|
|
10
|
1,2,3,5
7,8,9,11
|
Smarta val - lunch
|
Steka hamburgare
|
|
11
|
6
12
|
Märkningar vad betyder det?
|
Film om olika märkningar
|
|
12
|
1,2
7,8
|
Baka pepparkakor
|
praktik
|
|
13
|
2,4
8,10
|
Vad är en tradition?
Vi bygger ihop ett pepparkakshus
|
Film ”Jul i bullerbyn”
|
|
14
|
1,2
7,8
|
Vi lagar en jultallrik
|
Jul
|
|
15
|
1,4,5,6
7,10,11,12
|
Återvinning, smarta val s 30
Tömma återvinning skåpet
|
Film sopfilmen samt sortera sopor - spel
|
Vårterminens plan kommer inom kort.
Hej!
SvaraRaderaJag blev så glad då jag hittade din planering här!
Med vänlig hälsning, Monica