ÅK 6
1 Eleven kan tillaga
enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden, och
gör det med viss anpassning
till aktivitetens krav.
2 I arbetet kan eleven
använda metoder, livsmedel och redskap på ett i huvudsak fungerande
och säkert sätt.
3 Eleven kan också ge enkla omdömen
om arbetsprocessen och resultatet.
4 Därutöver kan eleven
föra enkla resonemang
om varierade och balanserade måltider.
5 Eleven kan föra enkla resonemang
om relationen mellan konsumtion och privatekonomi samt om några vanligt
förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris och påverkan på
miljö och hälsa.
6 Dessutom för eleven enkla resonemang om skillnader mellan reklam och konsumentinformation.
Ca 15 tillfällen á 80 minuter
-
Följa ett recept, duka och smaka av måltider och
hur du visar omtanke om HEM
-
Före enkla resonemang om balanserad frukost,
mellanmål, lunch och middag
-
Använda kökets redskap och utrustning och hur du
kan göra rent i köket och sopsortera i samband med måltiderna
-
Motivera dina val av livsmedel utifrån pris och
hur livsmedel kan påverka hälsa och miljö
-
Berätta något om skillnaden mellan reklam och
konsumentinformation på ett livsmedel
-
Redovisa hur du har arbetat och redovisa vilka
val du gjort både före, under och efter arbetet
LEKTION
|
KUNSKAPSKRAV
|
LEKTIONSINNEHÅLL
|
UPPGIFT
|
1
|
-
|
Introduktion, genomgång av ämnet och kunskapskraven. Elevernas
förväntningar på ämnet. Arbetsgång – jobba i grupp med olika kamrater- ca 3
tillfällen. Dela ut läromedlet Smarta Val
( Konsumentverket). Läs s. 3 högt.
Vi använder Smarta Val i
undervisningen och HK- bok som komplement.
Hygien
|
Läxa att diska. Dela ut stencil med arbetsgång. Signatur av
vårdnadshavare.
|
2
|
4,5,6
|
Återkoppling läxan- diska.
Smarta val- frukost, läs s. 4-6
Välj och motivera flingsorter
utifrån pris, miljö och hälsa.
Förbered Kinas musli dagen innan- lägg upp ingredienseran i högar på
plåt- gå igenom varje ingrediens- vad det är. Ugnsrosta- servera med
vaniljyoghurt.
Smarta val- frukost, läs s. 4-6
Välj och motivera olika sorters flingor utifrån pris, miljö och hälsa
|
Uppdrag till nästa tillfälle- tänk på vad du äter oftast till
frukost. Utgå från byggstenarna s.5- 6 Berätta nästa tillfälle.
|
3
|
1,2
|
Återkoppling, uppdrag frukost
Genomgång av redskap (kopiera redskapsstencil)
Gör frukost- koka ägg
Gör smörgås- grovt bröd
Säsong: ex frukt äpple höst
Ex frukt apelsin, våren
Hygien- var noggrann- läs s 11 tillsammans, rutan Smart i köket
Efterarbete: vi tittar särskilt på ordning i lådor, diskhoar, bänkar
ordentligt rengjorda
|
|
4
|
1,2,3
|
Återkoppling förra tillfället
Hitta en kort film om frukost max 10 min
Tillaga frukost: havregrynsgröt
Rårivet äpple, eller äpplemos, russin, tänk säsong-
närodlat.
Efterarbetet: ordning i lådor, diskhoar,
bänkar. Gå igenom målen ordentligt!
(Sädesslag s 27. Film ”Här är din mat: Om bröd” 28
minuter. )
|
Återkoppling redskapsstencil
|
5
|
1,2,3
|
Introduktion mellanmål
Prata om dagens måltider enligt mall i hk- boken
Läs s 12 i Smarta Val
Läs s 13 rutan ”Sugen på något
sött” och ”De viktiga mellanmålen”
Tillaga Smoothie s. 287 hk- bok
Till 2 personer:
½ dl bär
½ dl mjölk
1 dl yoghurt
Vispa samman med elvisp
|
Utvärdera arbetsprocess, resultat
|
6
|
1,2,3
|
Återkoppling- förra tillfället
Vi pratar om säsong
Mellanmål- Polarpizza, tomater, skinka oregano. Om tid finns eleverna
gör liten sallad till- tänk på estetiken
Målen- läs s 26 rutan ”Smart i köket”
Bekanta oss med tallriksmodellen s. 9
Balans byggstenar – Vad behöver vi
|
Idag- Utvärdera planering, arbetsprocess, samarbetet.
|
7
|
1,2,3,4,5
|
Återkoppling- tallriksmodellen
Smarta Val, s. 24 om hösten läs högt ( VT- läs våren, vintern)
Tillaga äppelkräm recept i hk bok
Servera en smörgås till med ost och grönsak
Metoder- reda koka
Tydliggör målen, planera samarbeta resultat
Säsong prata om begreppet.
(Film Hoppsan Kerstin, 18 min- annat tillfälle)
|
Uppdrag i butik till nästa tillfälle- Kopiera halva s 25, fram till
jämför, värdera
|
8
|
1,2,3,4,5
|
Återkoppling läxan uppdrag i butik
Läs s 27 ”Brödhistoria”. Titta på spannmålsbilder s 27.
(Film ”Här är din mat: Om bröd” 28 minuter. )
Mellanmål- Metoder baka med bakpulver (kemiskt)
Baka Scones
Receptgenomgång
Gå igenom Smart i köket s. 26
|
Återkoppling- uppdrag i butik
|
9
|
1,2,3
|
Återkoppling
Baka med jäst
Frallor- 6 st eleverna äter 2/person. Resten fryses till
sopptillfället.
Extrakoll på detta idag: hygien, vara noggranna med att skrapa rent
med degskrapa- ordentligt rengjort från degrester i diskho och bänkar.
|
De som inte redovisat uppdraget från förra tillfället- gör detta idag
|
10
|
1,2,3,4
|
Återkoppling- tallriksmodellen s.9
Prata säsong samt näringsämnen potatis
Genomgång av dagens praktiska uppgift
Potatis- och löksoppa hk bok
Servera med 1 fralla/person
|
Utvärdera, miljö, hälsa
|
11
|
1,2,3,5
|
Läs s. 16 överst på sidan och prata om planering varför?
Läs s. 18 högt I mataffären
Prata om s. 19 – jämförpris.
MSC märkning vad det innebär, se bild på märkningen s.21.
Berätta om fisken kummel som vi ska tillaga
Maträtt: Pizzafisk, kokt potatis, sallad
Tänk tallriksmodell
|
Utvärdera, miljö, ekonomi
|
12
|
1,2,3,5
|
Återkoppling förra tillfället
Tillaga köttfärssås spagetti
Morötter, sallad
Tallriksmodell s.9
Smart i köket s. 11
Läs s. 18 i mataffären
Arbeta färdigt med uppgifter om jämförpris s. 19.
Fortsätt besvara frågor på sidan 20.
Läs ”Handla klimatsmart”
”Vad är ekologiskt?”
s.20
|
Läs ”Handla klimatsmart”
”Vad är ekologiskt?”
s.20
|
13
|
1,2,3,6
|
Återkoppling
Reklam- gå igenom stencil om hur/vad reklam kan handla om
Produktplacering i butik. Reklam eller information? Ge exempel – ex.
information- märkning, reklam- media, butik
Arbeta i Smarta Val, s. 22-23
Tillaga amerikanska pannkakor, sylt morötter
Tallriksmodellen
|
Skicka med recept inför matprovet nästa tillfälle, korv stroganoff
och ris
|
14
|
Matprov, kunskapskrav: 1,2,3, 4
Teoriprov,
5,6
|
Hälften lagar mat, hälften har teori
Tillaga
Korv stroganoff och ris. Skriv i punktform på tavlan hur man kokar
ris. Var tydlig med när riset ska sättas på.
Teori:
Visa att du kan fokusera i uppgiften och ta instruktioner
Tallriksmodellen s. 10
Märken och symboler s. 21 ( små häften)
Klimatsmart s. 20
Uppdrag , matord s 11
Uppdrag, hemmastök s. 16
Uppdrag sortera s. 30
|
Skicka med recept inför matprovet nästa tillfälle, korv gulasch och
ris
|
15
|
Matprov, kunskapskrav: 1,2,3, 4
Teoriprov,
5,6
|
Se ovan
Tillaga Korv Gulasch, ris
|
|
16
|
1,2
|
Lokalvård
|
|
17
|
Betyg
|
Avslutningstillfälle, exotisk frukt, kesella vanilj
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar