Plan åk 6

GROVPLANERING

ÅK 6

1                           Eleven kan tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav.

2                           I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och redskap på ett i huvudsak fungerande och säkert sätt.

3                           Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och resultatet.

4                           Därutöver kan eleven föra enkla resonemang om varierade och balanserade måltider.

5                           Eleven kan föra enkla resonemang om relationen mellan konsumtion och privatekonomi samt om några vanligt förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris och påverkan på miljö och hälsa.

6                           Dessutom för eleven enkla resonemang om skillnader mellan reklam och konsumentinformation.

Ca 15 tillfällen á 80 minuter
-          Följa ett recept, duka och smaka av måltider och hur du visar omtanke om HEM
-          Före enkla resonemang om balanserad frukost, mellanmål, lunch och middag
-          Använda kökets redskap och utrustning och hur du kan göra rent i köket och sopsortera i samband med måltiderna
-          Motivera dina val av livsmedel utifrån pris och hur livsmedel kan påverka hälsa och miljö
-          Berätta något om skillnaden mellan reklam och konsumentinformation på ett livsmedel

-          Redovisa hur du har arbetat och redovisa vilka val du gjort både före, under och efter arbetet

LEKTION
KUNSKAPSKRAV
LEKTIONSINNEHÅLL
UPPGIFT
1
-
Introduktion, genomgång av ämnet och kunskapskraven. Elevernas förväntningar på ämnet. Arbetsgång – jobba i grupp med olika kamrater- ca 3 tillfällen. Dela ut läromedlet Smarta Val  ( Konsumentverket). Läs s. 3 högt.
 Vi använder Smarta Val i undervisningen och HK- bok som komplement.
Hygien
Läxa att diska. Dela ut stencil med arbetsgång. Signatur av vårdnadshavare.
2
4,5,6
Återkoppling läxan- diska.
Smarta val- frukost, läs s. 4-6
Välj och motivera  flingsorter utifrån pris, miljö och hälsa.
Förbered Kinas musli dagen innan- lägg upp ingredienseran i högar på plåt- gå igenom varje ingrediens- vad det är. Ugnsrosta- servera med vaniljyoghurt.
Smarta val- frukost, läs s. 4-6
Välj och motivera olika sorters flingor utifrån pris, miljö och hälsa
Uppdrag till nästa tillfälle- tänk på vad du äter oftast till frukost. Utgå från byggstenarna s.5- 6 Berätta nästa tillfälle.
3
1,2
Återkoppling, uppdrag frukost
Genomgång av redskap (kopiera redskapsstencil)
Gör frukost- koka ägg
Gör smörgås- grovt bröd
Säsong: ex frukt äpple höst
Ex frukt apelsin, våren
Hygien- var noggrann- läs s 11 tillsammans, rutan  Smart i köket
Efterarbete: vi tittar särskilt på ordning i lådor, diskhoar, bänkar ordentligt rengjorda

4
1,2,3
Återkoppling förra tillfället
Hitta en kort film om frukost max 10 min
Tillaga frukost: havregrynsgröt
Rårivet äpple, eller äpplemos, russin, tänk säsong- närodlat.
Efterarbetet: ordning i lådor, diskhoar, bänkar.  Gå igenom målen ordentligt!
(Sädesslag s 27. Film ”Här är din mat: Om bröd” 28 minuter. )

Återkoppling redskapsstencil
5
1,2,3
Introduktion mellanmål
Prata om dagens måltider enligt mall i hk- boken
Läs s 12 i Smarta Val
Läs s 13 rutan  ”Sugen på något sött” och ”De viktiga mellanmålen”
Tillaga Smoothie s. 287 hk- bok
Till 2 personer:
½ dl bär
½ dl mjölk
1 dl yoghurt
Vispa samman med elvisp


Utvärdera arbetsprocess, resultat
6
1,2,3
Återkoppling- förra tillfället
Vi pratar om säsong
Mellanmål- Polarpizza, tomater, skinka oregano. Om tid finns eleverna gör liten sallad till- tänk på estetiken
Målen- läs s 26 rutan ”Smart i köket”
Bekanta oss med tallriksmodellen s. 9
Balans byggstenar – Vad behöver vi
Idag- Utvärdera planering, arbetsprocess, samarbetet.
7
1,2,3,4,5
Återkoppling- tallriksmodellen
Smarta Val, s. 24 om hösten läs högt ( VT- läs våren, vintern)
Tillaga äppelkräm recept i hk bok
Servera en smörgås till med ost och grönsak
Metoder- reda koka
Tydliggör målen, planera samarbeta resultat
Säsong prata om begreppet.


(Film Hoppsan Kerstin, 18 min- annat tillfälle)
Uppdrag i butik till nästa tillfälle- Kopiera halva s 25, fram till jämför, värdera
8
1,2,3,4,5
Återkoppling läxan uppdrag i butik
Läs s 27 ”Brödhistoria”. Titta på spannmålsbilder s 27.
(Film ”Här är din mat: Om bröd” 28 minuter. )

Mellanmål- Metoder baka med bakpulver (kemiskt)
Baka Scones
Receptgenomgång
Gå igenom Smart i köket s. 26
Återkoppling- uppdrag i butik
9
1,2,3
Återkoppling
Baka med jäst
Frallor- 6 st eleverna äter 2/person. Resten fryses till sopptillfället.
Extrakoll på detta idag: hygien, vara noggranna med att skrapa rent med degskrapa- ordentligt rengjort från degrester i diskho och bänkar.
De som inte redovisat uppdraget från förra tillfället- gör detta idag
10
1,2,3,4
Återkoppling- tallriksmodellen s.9
Prata säsong samt näringsämnen potatis
Genomgång av dagens praktiska uppgift
Potatis- och löksoppa hk bok
Servera med 1 fralla/person

Utvärdera, miljö, hälsa
11
1,2,3,5
Läs s. 16 överst på sidan och prata om planering varför?
Läs s. 18 högt I mataffären
Prata om s. 19 – jämförpris.
MSC märkning vad det innebär, se bild på märkningen s.21.
Berätta om fisken kummel som vi ska tillaga
Maträtt: Pizzafisk, kokt potatis, sallad
Tänk tallriksmodell

Utvärdera, miljö, ekonomi
12
1,2,3,5
Återkoppling förra tillfället
Tillaga köttfärssås spagetti
Morötter, sallad
Tallriksmodell s.9
Smart i köket s. 11
Läs s. 18 i mataffären
Arbeta färdigt med uppgifter om jämförpris s. 19.
Fortsätt besvara frågor på sidan 20.
Läs ”Handla klimatsmart”
”Vad är ekologiskt?”
s.20

Läs ”Handla klimatsmart”
”Vad är ekologiskt?”
s.20
13
1,2,3,6
Återkoppling
Reklam- gå igenom stencil om hur/vad reklam kan handla om
Produktplacering i butik. Reklam eller information? Ge exempel – ex. information- märkning, reklam- media, butik
Arbeta i Smarta Val, s. 22-23
Tillaga amerikanska pannkakor, sylt morötter
Tallriksmodellen

Skicka med recept inför matprovet nästa tillfälle, korv stroganoff och ris
14
Matprov, kunskapskrav: 1,2,3, 4
Teoriprov,
5,6

Hälften lagar mat, hälften har teori
Tillaga
Korv stroganoff och ris. Skriv i punktform på tavlan hur man kokar ris. Var tydlig med när riset ska sättas på.
Teori:
Visa att du kan fokusera i uppgiften och ta instruktioner
Tallriksmodellen s. 10
Märken och symboler s. 21 ( små häften)
Klimatsmart s. 20
Uppdrag , matord s 11
Uppdrag, hemmastök s. 16
Uppdrag sortera s. 30
Skicka med recept inför matprovet nästa tillfälle, korv gulasch och ris



15
Matprov, kunskapskrav: 1,2,3, 4
Teoriprov,
5,6

Se ovan
Tillaga Korv Gulasch, ris

16
1,2
Lokalvård

17
Betyg
Avslutningstillfälle, exotisk frukt, kesella vanilj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar