Varje lektion är på 100 minuter.
HKK läser man i halvklass om ca 12-14 elever.
Här kan du läsa kursplanen för HKK i sin helhet på Skolverkets hemsida.
Allt hänger ihop!
Lokal pedagogisk planering i hem- och konsumentkunskap
för åk9.
Mat
måltider och hälsa
• Jämförelser av recept och beräkning av
mängder vid matlagning. Skapande av egna recept.
• Bakning och matlagning och olika
metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.
• Planering och organisering av arbetet
vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.
• Redskap och teknisk utrustning som kan
användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt
och säkert sätt.
• Hygien och rengöring vid hantering,
tillagning och förvaring av livsmedel.
• Hur man kan arrangera måltider och
måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande.
Konsumtion
och ekonomi
• Ungas privatekonomi, till exempel att
handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning
och att teckna abonnemang.
• Hushållets ekonomi och att beräkna
kostnaden för boende, konsumtion, resor och krediter.
• Konsumenters rättigheter och
skyldigheter.
• Reklamens och mediernas påverkan på
individers och gruppers konsumtionsvanor.
• Ställningstaganden vid val av varor
och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån
perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
• Jämförelser av produkter utifrån några
olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.
Miljö
och livsstil
• Hur livsmedel och andra varor
produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
• Hur man kan hushålla med och ta vara
på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.
• Arbetsfördelning i hemmet ur ett
jämställdhetsperspektiv.
• Aktuella samhällsfrågor som rör
privatekonomi, mat och hälsa.
Långsiktiga mål enligt
kursplanen i HK
Ø planera
och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,
Ø hantera
och lösa praktiska situationer i hemmet, och
Ø värdera
val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar
utveckling.
Så här kommer vi att arbeta, ca
15 tillfällen
Du kommer att
• göra värderingsövningar
utifrån ekonomiska situationer
• få möjlighet att lära dig att
laga olika måltider. Du ska få bedöma måltiderna med tanke på hälsa, ekonomi
och miljö (HEM)
• få jämföra priser och innehåll
på olika livsmedel
• tillsammans med kamrater
testa, jämföra och smaka olika livsmedel och måltider
• lära dig om innehåll i olika
livsmedel, t ex tillsatser. Hur olika livsmedel tillagas utifrån (HEM)
• se variationer både när det
gäller smak, vanor, pris och produkter
• dokumentera genom att skriva
och fotografera.
På Youtube finns flera filmer som tar upp hur vi bedömer HKK, här kommer länkar till två bra filmer.
Betyg så funkar det!
Bedömning i HKK
Betyg så funkar det!
Bedömning i HKK
Detta måluppfyllelse papper får eleverna fylla i i början av 9an sedan plockar vi fram den under terminens gång och pratar om hur det går.
Mina mål med Hem- och
konsumentkunskap
Namn: Klass:
Syfte
Undervisningen i ämnet ska syfta till att eleverna utvecklar
kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin initiativförmåga och
kreativitet vid matlagning, skapande av måltider och andra uppgifter i hemmet.
Genom undervisningen ska eleverna få möjlighet att utveckla
medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa,
välbefinnande och gemensamma resurser. Undervisningen ska också bidra till att
eleverna utvecklar kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter
och lån. På så sätt ska eleverna ges förutsättningar att göra välgrundade val
när det gäller privatekonomi och kunna hantera olika problem och situationer
som en ung konsument kan ställas inför.
Genom undervisningen i ämnet hem-och konsumentkunskap ska eleverna
sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
• planera
och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,
• hantera
och lösa praktiska situationer i hemmet, och
• värdera
val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar
utveckling.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra
uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till
aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och
utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven väljer
tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn
till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge enkla omdömen
om arbetsprocessen och resultatet. Därutöver kan eleven föra enkla och till
viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider
kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Eleven gör jämförelser
mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss
koppling till konsekvenser för privatekonomi. Eleven kan beskriva och föra enkla
resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter
och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.
Eleven kan föra enkla
och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika
konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar
social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Kunskapskrav
för betyget D i slutet av årskurs 9
Betyget D innebär att
kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda.
Kunskapskrav
för betyget C i slutet av årskurs 9
Eleven kan planera och
tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och
gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav. I arbetet
kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och relativt
väl fungerande sätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar
till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan
också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Därutöver
kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om
hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella
behov.
Eleven gör jämförelser
mellan olika konsumtionsalternativ och för då utvecklade resonemang med relativt
god koppling till konsekvenser för privatekonomi. Eleven kan beskriva och
föra utvecklade resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter
för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtions
situationer.
Eleven kan föra utvecklade
och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika
konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar
social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Kunskapskrav
för betyget B i slutet av årskurs 9
Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till
övervägande del för A är uppfyllda.
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra
uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med god anpassning till
aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och
utrustning på ett säkert och väl fungerande sätt. Eleven väljer
tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med
hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge välutvecklade
omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Därutöver kan eleven föra välutvecklade
och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider
kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för
då välutvecklade resonemang med god koppling till konsekvenser
för privatekonomi. Eleven kan beskriva och föra välutvecklade resonemang
om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på
hur de används i olika konsumtionssituationer.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda
resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet
utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Min
målsättning med ämnet är (mål, betyg)…..
För
att nå dit behöver jag….
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar