måndag 7 december 2015

Julbak åk 8

Idag ska vi arbeta med traditioner och hur man kan arrangera måltider för gemenskap. Varje grupp kommer att få dra en lott där det står vad ni ska baka, jäsbröd av något slag. De som tillagar lussekatter kommer att få bjuda övriga i klassen. Viktigt för alla grupper att tänka på om vi har allergier i klassen att ta hänsyn till? Isåfall gör en grupp enligt recept och en grupp utifrån allergin. Även detta lottar vi. 
Två grupper kommer att baka julbröd som vi sparar till nästa vecka.
Två grupper bakar julknäckebröd som vi även det sparar.
Två grupper bakar lussekatter som vi äter idag.
---------------------------------------------------------
Julbröd 1 limpa
50 g smör
1 flaska julmust (33 cl)
25 g jäst
1 tsk mald ingefära
1 krm mald nejlika
1 tsk mald pomerans
½ tsk mald kardemumma
1 tsk salt
½ dl mörk sirap
5 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl
Fyllning
½ dl russin (om man vill)
½ dl lingon, frysta
GÖR SÅ HÄR1. Smält smöret och blanda det med julmust till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan.
2. Tillsätt ingefära, nejlika, pomerans, kardemumma, salt och sirap. Blanda ordentligt.Tillsätt rågsikt och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en kladdig deg.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 180 grader. 
4. Knåda in russin och lingon i degen. Forma degen till en limpa eller ett stort runt bröd. Lägg limpan i en smord limpform, ca 1 ½ liter, strö lite mjöl på ytan. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 20 min. 
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 40-50 min. Knacka på bröden med baksidan av en brödkniv för att se om de är klara. Om de låter ihåliga är de färdiggräddade. Låt brödet vila i någon timme innan du skär dem i skivor.
---------------------------------------------------------
Julknäckebröd
1/4 paket jäst
2 dl vatten
½ tsk salt
2 dl fint rågmjöl
2 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 275 grader.
2. Smula ner jästen i en skål.
3. Värm vattnet så att det blir fingervarmt (37 grader).
4. Häll vattnet över jästen och rör om, tillsätt salt, rågmjöl och vetemjöl.
5. Arbeta ihop till en smidig deg.
6. Ta upp degen, rulla ut den till en längd och dela längden i 8 jämna bitar.
7. Täck över bitarna med en handduk och låt jäsa på bänken i 15 minuter.
8. Kavla ut varje bit till en rund kaka, om du vill använd kruskaveln sista kavlingen, tag ut kakorna med pepparkaksmått och lägg på en plåt.
9. Nagga kakorna med en gaffel.
10. Grädda kakorna mitt i ugnen i 5 minuter. 
Kruskavel
---------------------------------------------------------
Saffransbröd, följ instruktionerna som finns i salen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar