fredag 14 augusti 2015

Medvetna val för en hållbar utveckling

Vilket äpple väljer du och varför? Säsongsbetonad och närodlad mat.

Centralt innehåll från kursplanen
·         Jämförelser av produkter utifrån pris och kvalitet
·         Ställningstagande vid val av varor utifrån ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet
·         Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar hälsa och miljö
·         Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet
·         Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt
Förmågor
·         Värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet
      hållbar utveckling
·         Planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang
·         Hantera och lösa praktiska situationer i hemmet

Delförmågor som du tränar och visar under lektionspasset och inlämningsuppgiften

FÖRMÅGOR
E
C
A
Jämföra

Motivera

Resonera
Du gör jämförelser och kan föra enkla och till viss del underbyggda (fakta) resonemang kring olika konsumtionsval utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling
Du gör jämförelser och kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda (fakta) resonemang kring olika konsumtionsval utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling

Du gör jämförelser och kan föra välutvecklade och väl underbyggda (fakta) resonemang kring olika konsumtionsval utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling

Planera

Genomföra

Tillaga

Organisera
Du kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav
Du kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav
Du kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem och gör det med god anpassning till aktivitetens krav
Använda

metoder, livsmedel, redskap och utrustning
Du kan använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt
Du kan använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och relativt väl fungerande sätt
Du kan använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och väl fungerande sätt



Medvetna val för en hållbar utveckling
Ni har tillagat efterrätter på temat äpple. Det finns många olika sorters äpplen i butikerna. Ingrid Marie och Granny Smith är två exempel.
Äpplena kan vara närodlade, importerade och ekologiska.
Du ska nu svara på några frågor och resonera omkring ditt val av äpple.


Användbara länkar:
KRAV
HK portalen
Livsmedelsverket- miljösmarta matval
Säsongsguide
Nyckelhålet

1.   Vad betyder KRAV?               
2.   Spelar det någon roll för vår hälsa och miljö om ett äpple är kravmärkt eller inte? 
3.   Välj ett äpple och resonera om ditt val med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö.


ROYAL GALA             GRANNY SMITH           INGRID MARIE 
Ursprung: Italien             Ursprung: Italien             Ursprung: Sverige
                            Pris: 39:80/kg                Pris: 22.90/kg                 Pris: 22.90/kg                              
                                                                            

Jag väljer: 

Jag resonerar såhär:

4. Vilka andra säsongsbetonade och/eller närodlade livsmedel kan vi köpa?
5. Spelar det någon roll om vi handlar efter säsong eller inte? Motivera (därför att)
6. Spelar det någon roll om vi handlar närodlade livsmedel? Motivera (därför att)
7. All frukt är naturligt nyckelhålsmärkt. Vad betyder märket? Märket ser du här. 

Denna uppgift ska redovisas skriftligt nästa tillfälle!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar