Centralt innehåll
från kursplanen
·
Jämförelser
av produkter utifrån pris och kvalitet
·
Ställningstagande
vid val av varor utifrån ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet
·
Hur
livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar
hälsa och miljö
·
Planering
och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet
·
Redskap
och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på
ett funktionellt och säkert sätt
Förmågor
·
Värdera
val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån
perspektivet
hållbar utveckling
·
Planera och tillaga mat och måltider för olika
situationer och sammanhang
·
Hantera och lösa praktiska situationer i hemmet
Delförmågor som du tränar och visar under lektionspasset och
inlämningsuppgiften
FÖRMÅGOR
|
E
|
C
|
A
|
Jämföra
Motivera
Resonera
|
Du gör jämförelser och
kan föra enkla och till viss del
underbyggda (fakta) resonemang kring olika konsumtionsval utifrån frågor
som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling
|
Du gör
jämförelser och kan föra utvecklade
och relativt väl underbyggda (fakta) resonemang kring olika
konsumtionsval utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och
ekologisk utveckling
|
Du gör
jämförelser och kan föra välutvecklade
och väl underbyggda (fakta) resonemang kring olika konsumtionsval utifrån
frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling
|
Planera
Genomföra
Tillaga
Organisera
|
Du kan planera och tillaga måltider och genomföra
andra uppgifter som förekommer i ett hem och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav
|
Du kan planera och tillaga måltider och genomföra
andra uppgifter som förekommer i ett hem och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav
|
Du kan planera och tillaga måltider och genomföra
andra uppgifter som förekommer i ett hem och gör det med god anpassning till aktivitetens krav
|
Använda
metoder, livsmedel, redskap och utrustning
|
Du kan använda metoder, livsmedel och utrustning på
ett säkert och i huvudsak fungerande
sätt
|
Du kan använda metoder, livsmedel och utrustning på
ett säkert och relativt väl
fungerande sätt
|
Du kan använda metoder, livsmedel och utrustning på
ett säkert och väl fungerande sätt
|
Äpplena kan vara närodlade, importerade och ekologiska.
Du ska nu svara på några frågor och resonera omkring ditt val av äpple.
Användbara länkar:
KRAV
HK portalen
Livsmedelsverket- miljösmarta matval
Säsongsguide
Nyckelhålet
2. Spelar det någon roll för vår hälsa
och miljö om ett äpple är kravmärkt eller inte?
ROYAL GALA GRANNY SMITH INGRID MARIE
Ursprung: Italien Ursprung: Italien Ursprung: Sverige
Pris: 39:80/kg Pris: 22.90/kg Pris: 22.90/kg
Jag väljer:
Jag resonerar såhär:
4. Vilka andra säsongsbetonade och/eller närodlade livsmedel kan vi köpa?
5. Spelar det någon roll om vi handlar efter säsong eller inte? Motivera (därför att)
6. Spelar det någon roll om vi handlar närodlade livsmedel? Motivera (därför att)
7. All frukt är naturligt nyckelhålsmärkt. Vad betyder märket? Märket ser du här.
Denna uppgift ska redovisas skriftligt nästa tillfälle!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar