Under flera
veckor har vi nu arbetat med innehåll i maten.
Vi har köpt
hem olika råvaror utifrån olika kriterier; pris, miljö och hälsa.
Använd nu
kunskaperna ni fått av föregående lektioner och informationen på
förpackningarna och tillaga nu en egen pizza. Recept finns i din HK-bok.
Var noga med
varför du väljer den råvaran du väljer. Skriv ner!
Senast nästa vecka ska du lämna in en utvärdering där
du resonerar om dina val i flera led. Var noga med att läsa på förpackningarna när du PLANERAR, Dokumentera noga när du TILLAGAR och efter så använder du all information och RESONERAR/REFLEKTERAR.
De råvaror som du ska motivera utifrån HEM är
-Rökt skinka
Pärsons pressade skinka, svensk, 159:-/kg
Br Nilsson, helmusklad, svensk 229:-/kg
Pärsons pressade skinka, svensk, 159:-/kg
Br Nilsson, helmusklad, svensk 229:-/kg
-Färska champinjoner
Ekologiska, Holland, 250g/förp, 27:-/st
Polen, 250g/förp, 16:-/st
Svenska (Tidaholm), lösvikt 79:-/kg
Ekologiska, Holland, 250g/förp, 27:-/st
Polen, 250g/förp, 16:-/st
Svenska (Tidaholm), lösvikt 79:-/kg
-Ananas
Färsk ink skal. Ekologisk, 27:-/st
Konserverad, 46:-/kg
Färsk ink skal. Ekologisk, 27:-/st
Konserverad, 46:-/kg
6. Utifrån hälsoaspekten så blev min
måltid (näringsmässigt passade den för den individ jag
hade planerat, följde tallriksmodellen, vi tänkte på vilka råvaror vi valde och
varför, vi tänkte på att hantera råvaran så att vi på bästa sätt fick ut så
mycket näring som möjligt, kokade grönsaker med lock osv.)
7. Utifrån ekonomiaspekten så blev
min måltid (dyr, billig, vi hanterade råvaran så
att vi tog tillvara på så mycket som möjligt).
8. Utifrån miljöaspekten så blev min
måltid (råvarorna var producerade på bra sätt,
närproducerade, säsong, vi tog tillvara på så mycket som möjligt av råvaran).
Slutligen ska de även skrivna ner vilken pizza de skulle valt och varför utifrån vad de lärt sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar