Text hämtad från skolverket.se...
Skolans
värdegrund och uppdrag
Genom ett miljöperspektiv får
de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka
och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och
globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och
vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
Mål
Skolan ska ansvara
för att varje elev efter genomgången grundskola
har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en
hållbar utveckling
Syfte utifrån Hem- och konsumentkunskap
- - hantera och lösa praktiska
situationer i hemmet, och
- -värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån
perspektivet hållbar utveckling.
Centralt
innehåll HK
• Ställningstaganden vid val av
varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor
utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
• Jämförelser av produkter utifrån
några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.
• Hur livsmedel och andra varor
produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
• Aktuella samhällsfrågor som rör
privatekonomi, mat och hälsa.
Palmolja
Vi börjar prata allmänt om vad palmolja är utifrån vad eleverna vet. Vi visar bilden över palmoljeplantage som Hkk lärare tagit i Malaysia.
Efter detta får eleverna titta 13 minuter på filmen "Maten som skövlar" information om filmen finns här.
Vi diskuterar olika matfett utifrån HEM och eleverna gör en tabell som de fyller i. Eleverna får tre bitar lövbiff som de ska steka i olika matfetter.
Under tiden de tillagar ska de fylla i stekegenskaper och sedan provsmaka och göra en sensorisk bedömning.
Diskussion gruppvis där de resonerar och motiverar vilket matfett de skulle valt utifrån HEM och varför.
Vi diskuterar olika matfett utifrån HEM och eleverna gör en tabell som de fyller i. Eleverna får tre bitar lövbiff som de ska steka i olika matfetter.
Hälsa
|
Ekonomi
|
Miljö
|
Stekegenskaper
|
Sensorisk bedömning
|
|
Rapsolja
|
1
ingrediens.
100%
fett varav 7% mättat.
|
69.90:-/liter
|
Produceras
och odlas i Sverige
|
||
Milda mat- och bakmargarin
|
11
ingredienser, varav palmolja som första ingrediens.
80%
fett varav 32% mättat.
|
19.90:-/kg
|
Palmolja
odlas i Indonesien och Malaysia, övrig olja i EU och Sverige.
|
||
Smör
|
3
ingredienser. 82% fett varav 52% mättat.
|
59.90:-/kg
|
Produceras
i Sverige
|
Under tiden de tillagar ska de fylla i stekegenskaper och sedan provsmaka och göra en sensorisk bedömning.
Diskussion gruppvis där de resonerar och motiverar vilket matfett de skulle valt utifrån HEM och varför.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar