Vi utgår från skolverkets material Den hållbara lunchen men vi ändrade så att det passade in i vår planering och vår lektionstid.
Vi använder oss av tre tillfällen x 100 minuter och eleverna arbetar två och två.
TILLFÄLLE 1
Ska du välja, motivera och planera en lunch för två personer utifrån HEM.
Använd Prisberäkna för att göra en komplett inköpslista. Titta även på näringssammansättningen i programmet så att du får med alla delar.
Skriv ut inköpslistan och komplettera om någon information saknas, ex färg på paprika osv.
Skriv även ut H, E el M efter varje råvara. Du ska motivera varför du valt respektive råvara utifrån HEM. Samt göra en arbetsplan.
TILLFÄLLE 2
Idag tillagar ni er måltid efter er arbetsplan. Fotografera måltiden och se till att det är rent och snyggt i köket.
TILLFÄLLE 3
Idag arbetar ni enskilt med frågor som läraren delar ut (från skolverket.se) där ni ska motivera och resonera utifrån ert arbete.
Uppgift
1a
Motivera dina matval med hänsyn till hälsa
Varför är de
matvaror du valt bra med tanke på hälsa? Läs på din beställningslista.
Använd dina
kunskaper om mat och hälsa. Skriv och förklara varför du valde de olika
matvarorna.
Du
ska motivera dina val utifrån minst två, men helst fler, matvaror.
Uppgift
1b
Motivera dina matval med hänsyn till ekonomi
Uppgift
1c
Motivera dina matval med hänsyn till miljö
Uppgift
2a
Dokumentera
med bild och med ord.
Uppgift
2b
Hur ser det ut på din tallrik när du jämför med tallriksmodellen?
Uppgift 3
Motivera
dina matval med hänsyn till hälsa
Tänk
igenom hur du fyllde i uppgift 2 b när du jämförde din måltid med
tallriksmodellen.
Svara
på
3
b. Nej, jag behöver
inte förändra min måltid med hänsyn till min egen hälsa
Skriv
och resonera om varför du inte behöver förändra din måltid med
hänsyn till din egen hälsa.
(Tänk på sådana saker som din ålder, om du är
pojke eller flicka, om du är fysiskt aktiv osv).
Använd exempel och
förklara när du resonerar.
Uppgift 4
Resonera
om avfall och rester med hänsyn till ekonomi och miljö.
Tänk
nu på avfall och rester som du fick när du lagade maten och efter det att du
hade ätit måltiden.
Hade du kunnat få mindre avfall och rester?
Svara på
Skriv
ditt svar och resonera om avfall och rester som du fick när du lagade
maten och efter att du
hade ätit
måltiden och vilka konsekvenser detta
får för ekonomi och miljö.
Resonera
om saker som du gjorde bra och bidrog till mindre avfall och rester. Resonera
också och
sådant som du hade kunnat göra något annorlunda under arbetets olika delar (dvs. när du planerade och tillagade måltiden eller efter måltiden).
4
b. Nej, jag hade inte
kunnat få mindre avfall och rester
Skriv
ditt svar och resonera om avfall och rester som du fick när du lagade
maten och efter att du
hade ätit måltiden och vilka konsekvenser detta får för ekonomi och miljö.
Resonera
om saker som du gjorde bra och bidrog till mindre avfall och rester. Resonera
också och
sådant som du hade kunnat göra något annorlunda under arbetets olika delar (dvs. när du planerade och tillagade måltiden eller efter måltiden). |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar