tisdag 3 februari 2015

Egen pizza

Under flera veckor har vi nu arbetat med innehåll i maten.

Vi har köpt hem olika råvaror utifrån olika kriterier; pris, miljö och hälsa.
Använd nu kunskaperna ni fått av föregående lektioner och informationen på förpackningarna och tillaga nu en egen pizza. Recept finns i din HK-bok.

Var noga med varför du väljer den råvaran du väljer. Skriv ner!



Senast nästa vecka ska du lämna in en utvärdering där du resonerar om dina val i flera led. Var noga med att läsa på förpackningarna när du PLANERAR, Dokumentera noga när du TILLAGAR och efter så använder du all information och RESONERAR/REFLEKTERAR.

De råvaror som du ska motivera utifrån HEM är
-Rökt skinka 
Pärsons pressade skinka, svensk, 159:-/kg
Br Nilsson, helmusklad, svensk 229:-/kg

-Färska champinjoner
Ekologiska, Holland, 250g/förp, 27:-/st
Polen, 250g/förp, 16:-/st
Svenska (Tidaholm), lösvikt 79:-/kg

-Ananas
Färsk ink skal. Ekologisk, 27:-/st
Konserverad, 46:-/kg

Läxa till nästa gång är att använda den kunskap du fått från föregående lektioner samt dagens och utvärdera utifrån hälsa, ekonomi och miljö. Lämna in till din lärare SENAST nästa lektion.

6. Utifrån hälsoaspekten så blev min måltid (näringsmässigt passade den för den individ jag hade planerat, följde tallriksmodellen, vi tänkte på vilka råvaror vi valde och varför, vi tänkte på att hantera råvaran så att vi på bästa sätt fick ut så mycket näring som möjligt, kokade grönsaker med lock osv.)

7. Utifrån ekonomiaspekten så blev min måltid (dyr, billig, vi hanterade råvaran så att vi tog tillvara på så mycket som möjligt).

8. Utifrån miljöaspekten så blev min måltid (råvarorna var producerade på bra sätt, närproducerade, säsong, vi tog tillvara på så mycket som möjligt av råvaran).

Slutligen ska de även skrivna ner vilken pizza de skulle valt och varför utifrån vad de lärt sig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar