onsdag 22 april 2015

Näring i maten - Potatismos

Genomgång näringsämnen, vad behöver vi dem till?
bild hämtad http://images.slideplayer.se/7/1880664/slides/slide_3.jpg
Gå igenom hur man slår upp i bak i boken om näringsämnen.

Viktigt att gå igenom receptet och mjölkmängden!!!!
Mät och anteckna hur mycket vätska ni använde så att vi kan jämföra om olika råvaror kräver olik mängd…

Grupperna lagar olika sorters potatismos.
-vanligt
-med blomkål
-med broccoli
-med morot
Alla smakar och gör en sensorisk bedömning av de olika sorterna och sedan kollar vi näringsinnehåll i de olika moserna.

SENSORIK Smak Doft Utseende Mjölkmängd  
Broccoli sött, mycket smak av broccoli o potatis. Lite järnig smak.    Såg nyttig ut. Fräsch. 1 ½ msk smör
Morot mycket peppar, inte så mycket morotsmak. Sött,  Pepprig doft inte så inbjudande.  2 msk smör
Blomkål fräch smak, blomkålssmak. Smaka smör unken doft vanligt mos.  2 msk smör
Potatis potatis, salt, smör doftlös   3 msk smör
Palsternacka Väldigt söt, smakrikt   trevlig, krämig, inbjudande ? smör

  Vatten Protein Fett Kolhydrater Fibrer A-vit C-vit Ca Fe Zn Se
Broccoli 89,0 g 3,5 g 0,3 g 3,1 g 3,1 g 154 ug 89 mg 62 mg 0,66 mg 0,4 mg 0,5 ug
Morot 87,5 g 0,6 g 0,2 g 8,7 g 2,4 g 1317 ug 6 mg 22 mg 0,43 mg 0,3 mg 0,6 ug
Blomkål 91,3 g 1,6 g 0,2 g 3,8 g 2,4 g 2 ug 73 mg 17 mg 0,36 mg 0,4 mg 0,5 ug
Potatis 79,6 g 1,8 g 0,1 g 16,1 g 1,4 g 2 ug 11 mg 4 mg 0,48 mg 0,4 mg 0,1 ug
Palsternacka 81 g 1,6 g 0,6 g 10,2 g 4,5 g 3 ug 6 mg 74 mg 0,7 mg 0,5 mg 0 ug











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar