onsdag 15 april 2015

Hållbar utveckling, åk 8

Text hämtad från skolverket.se...
Skolans värdegrund och uppdrag
Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.

Mål
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola
har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling

Syfte utifrån Hem- och konsumentkunskap
-         - hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och
-          -värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Centralt innehåll HK
• Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
• Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.
• Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.

• Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.

Palmolja
Vi börjar prata allmänt om vad palmolja är utifrån vad eleverna vet. Vi visar bilden över palmoljeplantage som Hkk lärare tagit i Malaysia.

Efter detta får eleverna titta 13 minuter på filmen "Maten som skövlar" information om filmen finns här.


Vi diskuterar olika matfett utifrån HEM och eleverna gör en tabell som de fyller i. Eleverna får tre bitar lövbiff som de ska steka i olika matfetter.

Hälsa
Ekonomi
Miljö
Stekegenskaper
Sensorisk bedömning
Rapsolja
1 ingrediens.
100% fett varav 7% mättat.
69.90:-/liter
Produceras och odlas i Sverige


Milda mat- och bakmargarin
11 ingredienser, varav palmolja som första ingrediens.
80% fett varav 32% mättat.
19.90:-/kg
Palmolja odlas i Indonesien och Malaysia, övrig olja i EU och Sverige.


Smör
3 ingredienser. 82% fett varav 52% mättat.
59.90:-/kg
Produceras i Sverige



Under tiden de tillagar ska de fylla i stekegenskaper och sedan provsmaka och göra en sensorisk bedömning.

Diskussion gruppvis där de resonerar och motiverar vilket matfett de skulle valt utifrån HEM och varför. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar